Kuchařka

Rajská
Do hrnce dát cibulku s olejem, smažit, a přidat mouku. Až to je hnědý, přilít vodu,
bobkový list, pepř, nové koření a tymián. Pak vařit 1/2 hodiny a pak scedit.
Pak už nevařit a přidat rajský protlak a dochutit cukrem a octem.
Halušky
Halušky podle návodu a přes sítko protlačit do vroucí vody.
Zelí uvařit ve vodě s kmínem a solí. Pak do 2. hrnce cibulku usmažit.
Po 15 minutách smíchat a přidat cukr a ocet.
Jak se peče chleba v domácí pekárně.
6 dcl - 2x odměrka 300 ml vody, 1 a 1/3 - droždí, 3 lžíce octa, 3 LŽIČKY soli
- sůl nepokládat na droždí, 3 LŽIČKY kmínu, 1 celou hladkou mouku.
Nastavit 2 - francouzský chléb a spustit.
Zapékané těstoviny
Uvařit kolínka a usmažit salám na kostičky. Rozmíchat 4 vejce
v mléku a smíchat všechno na pekáči. Zapéct.
Buřtguláš
Na oleji usmažit cibulku a dát papriku. Přidat vodu brambory(na kostičky)
a buřty. Uvařit a přidat mouku se smetanou a vařit.
Omáčka na špagety
Salám gothaj opéct na kostičky, přidat rajčatový protlak 2x, stroušky česneku
rozemletý , krátce opéct, nechat vystoupit tuk, zapražit hladkou moukou a rozředit
vývarem z Masoxu. Krátce povařit. Můžou se přidat i bylinky.
Bramborová kaše
Uvařit brambory, rozšťouchat. Přidat postupně máslo a přilít horké mléko.
Bramboráky
15 brambor nastrouhat na jemném struhadle, osolit, opepřit, přidat majoránku,
4-5 česneků, 2 vejce, trochu mléka, trochu strouhanky. Zamíchat. Na zkoušku udělat malý
bramboráček. Péct na oleji a dělat tenké placky, aby nebyli syrový.
Rajská omáčka od dědy a babičky
1x cibule, 4x hřebíček, 3x nové koření, 3x bobkový list, protlak 4 lžíce, sůl,
2-3 lžíce octa, pepř, cukr, vařit + vodu - 1/2 hodiny, nakonec přidat perník nebo mouku
- rozmíchat ve studený vodě, povařit.
Knedlíky od babičky
1/4 kg mouky, prášek do pečiva, 1 vajíčko, sůl, zamíchat pomalu do husta vodou.
25 minut vařit.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moje kuchařka

Kedlubnová polévka
Kedlubny oloupeme a rozpůlíme. Jednu nastrouháme nahrubo a druhou nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou kedlubnu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Když je zelenina měkká vše rozmixujeme, přidáme strouhanou kedlubnu a ještě jednou necháme projít varem. Kopr nadrobno posekáme a přidáme jej do polévky, osolíme a opepříme. Nakonec do polévky vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.