1. Pěstování tabáku

Sklizeň, sušení a fermentace tabáku
pěstování tabáku není složitá záležitost, a jeho sklizeň také ne

Původní domovinou tabáku jsou Severní a Jižní Amerika a také Austrálie. Na našem území se začal tabák pěstovat už v 17. století. U nás v česku se už tabák komerčně nepěstuje od 90 let minulého století, nicméně stál více lidí si ho pro svou nenáročnost pěstuje doma nebo na zahradě.

Není tabák jako tabák
Rostlinu tabáku můžeme využít buď celou, bez zbytků, nebo pouze její listy. Závisí to zejména na odrůdě tabáku, kterou pěstujeme. Hlavním cílem, proč se všude ve světě pěstuje tabák, je samozřejmě výroba tabákových výrobků. Vyrábějí se z něj však i další produkty, například kyseliny citrónová nebo listová.

Stonku rostliny se zase mohou využít při výrobě celulózy a ze semen víme získat olej na výrobu mýdel, laků a fermeže. Známe dva druhy tabáku, které můžeme pěstovat pro výrobu doutníků nebo cigaretového tabáku. Nejznámější a nejkvalitnější je tabák viržinský (nicotiana tabacum) a druhým tabák selský nebo také česky machorka (nicotiana rustica). Mezi pěstiteli je však rozšířenější členění podle toho, v jakých podmínkách roste.

Tabák podle podnebí
Orientální tabák- tvoří asi 1/6 světové produkce. Jde o málolistou odrůdu, která se sbírá ručně a suší na přímo na slunci, nikoli v sušírnách. Pěstitelské plochy s tabákem orientálním najdeme především na Balkánském poloostrově.
Viržinský druh- je nejpěstovanějším tabákem vůbec a tvoří skoro polovinu světové produkce. Tabák tvoří velké listy, ty se sklízejí jednotlivě a suší se většinou uměle.
Tabák Burley - tvoří jen asi 10 procent celkové produkce ve světě.U tohoto druhu se klízejí jak listy, tak stonek. Většinou se suší buď přirozeným způsobem na slunci, nebo uměle v sušárnách.
Kentucky - tmavý tabák, velmi málo rozšířený.
Doutníkový tabák - zahrnuje přibližně 3 poddruhy, a to tabák pro obal, krycí list a pro doutníkovou dutinu.
Místní druhy tabáku - jen lokálně rozšířené druhy tabáku, které vznikly šlechtěním jednotlivých pěstitelů.

V našich podmínkách je tabák poměrně nenáročná, jednoletá rostlina, kterou můžeme pěstovat podobně jako rajčata. Vyséváme na povrch substrátu, přitlačíme semínka na substrát a porosíme. Semínka vyklíčí během 10-20 dnů v teplotě kolem 20°C. Substrát musíme udržovat vlhký nebo pro ulehčení použít sadbovací tablety.

Semena tabáku se vysévají od února do března do spařeného substrátu. Vysévají se mělce nebo přímo na povrch do vzdálenosti 3 cm od sebe. Vhodné je pak výsev navlhčit a překrýt fólií, nebo můžete využít minipařeniště.

Jak vypěstovat Virginský Tabák

Pěstování tabáku Virgisnkého je až překvapivě jednoduchá věc, můžete jej pěstovat na záhonu i ve kbelíku doma. Ven se tabák může přesazovat až na konci května, kdy teplota neklesá pod 10 stupňů.

Tabák se v ideálním případě pěstuje v neutálních půdách s ph 7, ale je to spíše ideální případ.

Semena mají vysokou klíčovost, vysévají se řídce. Vyséváme na povrch .Nádobu se semínky poté zakryjeme průhledným igelitem do kterého uděláme dírky. Substrát by měl být stále vlhký. Květináč umístíme na světlo. Zaléváme odstátou vodou, protože Tabák je citlivý na chlor. Několika cm vysoké rostliny(asi za 3 -4 týdny) můžeme rozesadit, dáváme přitom pozor na citlivý kořenový systém, jinak rostlina brzo uhyne. Na dno květináče doporučuji rozdrolený polystyren nebo kamenivo, popřípadně otvor s podmiskou, aby nebyly kořeny stabilně ve vodě. Zeminu nedusat, nechat kyprou.

S Rostoucí výškou je dobré rostliny přihrnovat nebo opřít o oporu, jinak budou spodní listy na zemi a budou hnít.

Na Konci května, při přesazování ven, dávejte rostliny 70 cm od sebe. Venku se zajévat moc nemusejí , tak 10-20x za sezonu.

Tabák nepotřebuje slunné místo, ze škůdcu ho venku napadají mšice nebo slimáci. Mšice neudělají velkou škodu, chutnají jim totiž jen měkké části rosltiny proti slimákům je mnoho přípravků.

Tip: ‘Zalévejte‘ rozprašovačem, výhradně odstátou vodou

Tip: Nálepku ze sáčku lze snadno odlepit a označit s ní nádobu se semeny

 

Jak na Tabák ?
Tabák vysazujeme většinou formou sazenic, tedy je dobré jej nejprve předpěstovat. Sazenice sázíme koncem dubna, za ideální termín je považován 10. až 25. květen (záleží na teplotě, vysazujeme jakmile neklesnou teploty pod bod mrazu), sázet je tedy možné i dříve nebo později. Rostliny, které se sázeli po 25. květnu, dávají většinou menší úrodu, na kvalitě tabáku se ale nic neprojeví. Fenoménem pěstování tabáku je takzvané odkvětování, tedy proces, kdy se během kvetení odstraní vrcholová část lodyhy se květenstvím spolu s několika listy (ty nejmenší a nejzelenější). Tak celou rostlinu v podstatě omladíme a zlepšíme kvalitu tabáku ! Prohloubí se tím růst kořenů a zbýší se produkce alkaloidů.


Kdy tabák sklízet ?
Sklizeň listů probíhá ještě před vysušením semen ! Listy sklízíme podle barvy, jakmile začnou ztrácet svou sytě zelenou barvu. Nemůžeme však obrat všechny listy najednou, protože tabák neroste rovnoměrně. Sběr je obvykle rozložen na 3-5x, kdy se listy sklížejí postupně odspodu rostliny.Naráz obereme vždy 3-6 listů.

Sušení tabáku
Při sušení probíhají v listech biochemické procesy a fyzikální změny. Nejdůležitější je ztráta vody a rozpad chlorofylu. Při umělém sušení bývá rozklad látek rychlejší a listy si zachovávají žlutou barvu a vysoký obsah sacharidů - cukrů. V opačném případě, při sušení přírodní cestou na přímém slunci listy ztmavnou a tím se sušení prodlužuje. Tabák tedy lépe sušíme v tmavých místnostech půdy nebo v suchých sklepech.

Při sušení se listy tabáku za stopku na nit. Musíme ale při celém procesu hlídat plíseň, jakmile se objeví známky plísně list okamžitě odstranit aby nezkazil celou sklizeň. Z toho důvodu je také dobré zvolit delší mezery mezi listy.

Sušení v takových podmínkách je velmi individuální a může trvat 40 - 80 dnů. obecně platí že dýl je líp. Listy jsou usušené jakmile získají pěknou hnědou barvu, křupou a voní.

2. Fermentace tabáku

Bez správné fermentace si na domácím tabáku nepochutnáte

POZOR!
Nechceme propagovat kouření. Je ale mnoho pěstitelů, kteří - ač nejsou vášnivými kuřáky - chtěli by pomocí experimentu zjistit, zda lze v amaterských podmínkách vypěstovat tabák, jež by se kvalitou rovnal průmyslovým výrobkům.

V minulém díle článku o domácím pěstování tabáku jsme ho úspěšně zaseli a přesadili buď ven nebo do velkých květináčů – to v případě, že ho pěstujeme doma. Tento proces není nijak náročný. Zvládne ho každý, kdo má jen trochu "zahradnickou ruku“.

Aby si ale pěstitel na tabáku skutečně pochutnal, je třeba stejně dobře zvládnou sušení a hlavně fermentaci. Ta nejvíc ovlivňuje výslednou chuť. A když se nepovede, přijde více než půlroční péče o rostlinky vniveč.

Sklízíme
Listy tabáku těsně po sklizni. Zralé listy se sklízí těsně před tím, než tabák začne kvést. V okamžiku, kdy ztrácejí zelenou barvu a začínají žloutnout, popřípadě se na nich objevují světle nahnědlé tečky. Sklízí se za sucha, nejlépe v poledne nebo odpoledne, kdy zmizí všechny pozůstatky noční vlhkosti.

Nejdříve se sklízejí nejspodnější listy, které mají nižší kvalitu než listy vrchní, postupuje se směrem vzhůru. Listy je třeba ulamovat shora dolů tak, aby se nepoškodil stonek.

Sušíme
Sušení v teplých oblastech. Listy se suší bezprostředně po sklizni. Na rozdíl od teplých oblastí, jako je Jižní Amerika, kde se sklizené listy svazují a zavěšují do sušáren, v našich podmínkách je třeba sušit každý list zvlášť. Jinak by neproschly.

Listy se pomocí jehly a režné niti pověsí v suché a dobře větrané místnosti (půda, kůlna, v nouzi i uvnitř bytu), zhruba 10 centimetrů od sebe.

Jednotlivé listy věšte asi deset centimetrů od sebe. Sušení může podle teploty prostředí, počasí a lokality trvat od 30 do 80 dnů. Nic se nezkazí, když se tabák nechá viset i déle. Listy, které chytí plíseň nebo hnilobu, je třeba průběžně odstraňovat. Tabák je usušen v okamžiku, kdy získá "zdravou" hnědou barvu, při jemném stisku se láme a začne příjemně vonět. Listy, které mají některé malé části nedosušené (jsou nazelenalé nebo světle žluté), se zbaví inkriminovaných míst a nechají se ještě 3-10 dní dosušit.

Někdy to jde i bez fermentace
U tabáku viržinského není někdy nutno fermentaci provádět pro jeho nižší obsah nikotinu a je pravda, že spoustě kuřáků takto chutná a kouří ho ihned po usušení.

Usušený srolovaný list. V obou případech je ale nutné listy nejprve zvlhčit. Protože jsou po usušení křehké, pověsí se na několik hodin do vlhkého prostředí (koupelny, kuchyně, prádelny, sklepa), v nouzi postačí pustit na ně trochu páry z napařovací žehličky nebo nechat je chvíli viset v páře nad hrncem s vařící vodou. Cílem je, aby list zvlhl a dal se rozvinout. Správně vlhký list lze mačkat v ruce, aniž by se rozdrolil. Pak se pomocí žiletky nebo nůžkami odstraní nejsilnější část středové žilnatiny a listy se opět pověsí k sušení, které je tentokrát krátké, asi 2-4 dny.

Jakmile je tabák opět suchý, křehký a při stisku praská, je připraven buďto už jen k nařezání (vaše práce zde končí a můžete kouřit) nebo fermentaci.

Na dvě rychlosti
Tabák se napěchuje do sklenice od okurek. Fermentace přispívá ke správné chuti a vůni tabáku, listy se zbavují nečistot a ostatních látek, snižuje se obsah nikotinu. Tabák selský je nezbytné fermentovat vždy.

Fermentace tabáku je věda. Existují stovky různých postupů a tabákové společnosti si ty své střeží jako oko v hlavě. V amatérských podmínkách se používá buď rychlé, anebo pomalé fermentace. Základ je však u obou způsobů stejný.

Jde o to, aby se zvlhčené tabákové listy zbavené středové žilnatiny dostaly pod tlak bez přístupu vzduchu. Pak se buď při stálé teplotě 30-60 °C nechají 30-40 dní fermentovat (pomalá fermentace) nebo se 8 hodin zahřívají při teplotě 80 °C (rychlá). Během fermentace by se listy měly občas přeložit. Osobně doporučuji tu pomalou.

Existují i kombinace obou způsobů. Většinou vzniknou experimentálně metodou "pokus/chyba", nebo spíš "pokus/chutnáXnechutná". Pokud ne, pokračuji ve fermentaci. Pokud ano, mám hotovo, zapamatuji si postup - takto to budu dělat i příště.

Pomůže bedna
V praxi je největší překážkou získat zdroj stálé teploty. Vzhledem k cenám energie nelze předpokládat, že by někdo tabák sušil v troubě (snad jen při rychlé fermentaci). Na radiátory ústředního topení také nelze spoléhat, protože se jejich teplota mění v závislosti na venkovních teplotách.

Jemně řezaný tabák. Já jsem to vyřešil takto: použil jsem obyčejnou uzavíratelnou dřevěnou bednu, odizoloval jsem ji polystyrénem, do ní vložil nádobu s tabákem (nejlépe sklenice od okurek). Nádobu jsem překryl černou tkaninou a nad ní pověsil přenosné svítidlo a minimálně 60wattovou žárovkou. Podle velikosti bedny, jejího utěsnění a výkonu lampy se změří a zkoriguje teplota na výše uvedené hodnoty (stačí dát na hodinu dovnitř teploměr a "laborovat").

Po ukončení fermentace se dávají listy "odpočinout", položí se jednotlivě na napnutou látku nebo papír a v teplé a dobře větrané místnosti se takto suší 2-4 dny.

Proces fermentace je možno i 2-3x opakovat, tabák se tím zkvalitňuje a jeho chuť zjemňuje. Během procesu ho lze i ochucovat. Stačí mezi listy vložit například lusk vanilky, trochu medu, mátu nebo kápnout trochu roztoku vody s cukrem.

Těšíme se
Tabák je možné nařezat i strojkem na nudle. Pro výrobu cigaretového tabáku se nechají listy mírně navlhnout, zabalí se do ruličky a žiletkou, ostrým nožem nebo řezačkou krájíme na 0,5-1 mm široká vlákna. Kdo nemá v ruce požadovaný cit, může použít mlýnek, strojek na nudle nebo krouhač na brambory.

Cigaretový tabák lze z listu připravit i suchou cestou, rozdrcením křehkého listu nebo jeho zpracováním krouhačem jako v předchozí "vlhké" metodě.

Nařezaný tabák se pak dosuší, proseje a skladuje v temnu, pod mírným tlakem a bez přístupu vzduchu. Například v dobře uzavřených dózách. Tabák selský je dobré po nařezání ještě namočit na 10 minut do vlažné vody, vyždímat a důkladně v teple prosušit na napnuté látce a teprve pak kouřit.

Máte vlastní ověřené metody? Přispějte svými zkušenostmi do diskuze pod článkem a pomozte tak ostatním připravit kvalitní úrodu!